Fif til at lege med lys i dine billeder! / by Céline Hallas

I sidste uge gav jeg dig en masse tip til, hvordan du kan tage bedre familiebilleder, og nu fortsætter jeg så med fif til at lege med lys i billeder.

Når det kommer til at tage billeder, så er der måske ikke noget så vigtigt som lys; uden lys intet billede. Men brugen af lys kan også give mulighed for masser af leg, lige så snart du har lært at tæmme det. Jeg selv er ekstremt optaget af lys og har arbejdet med at finde en måde, hvorpå jeg kan tæmme det må min måde. Det handler nemlig ikke altid om at få billeder, der er lige belyst over det hele, jeg bryder gerne alle de gængse regler, når jeg tager billeder, og for mig er det her, det bliver rigtig sjovt.

FIF TIL LEG MED LYS OG MØRKE
Når du skal til at lege med lys, så er det svært at komme uden om det, der hedder eksponering eller, som jeg kalder det, lysmåling. Det er det, der fortæller dit kamera, hvor meget lys, det skal lukke ind - der er en masse teknisk omkring det, men det hopper vi bare over og leger os frem til et resultat i stedet for ;) Disse teknikker kan du bruge meget enkelt på din mobil eller måske med lidt mere øvelse med dit kamera. På min mobil bruger jeg altid VSCO cam til at tage billeder og det gør jeg fx. fordi det er nemt at måle lys på det . Det er en gratis app, så der er ingen grund til at hoste op med penge der. Men du kan bruge mange andre apps og sikkert også mobilens eget kamera.

Nå du bruger denne VSCO app (til apple enheder) har du mulighed for ikke blot at bestemme, hvor mobilen skal fokusere, men også hvor den skal måle lys.  Det er nu, alt det sjove kan begynde. Har du en Android, sætter du blot fokus punktet hvor du også ønsker lysmålingen.
Når du er inde i appen rør du blot skærmen med to fingre og kører dem i hver deres retning. Du får nu et rødt punkt, der hedder exposure (eksponering), og et der hedder focus (fokus). Alt du nu skal gøre er at flytte exposure-punktet hen til den del af billedet, der skal være lyst, og så sætter du bare focus på det, der skal stå skarpt.

Og se nu her, hvad der sker!

BILLEDE 1: Her sætter jeg exposure på baggrunden ude over vandet, dvs i lyset. Alt, der er mørkere end dette punkt fremstår meget mørkt, og den mørke forgrund bliver nærmest en sort silhouet uden detaljer.

BILLEDE 2: Her sætter jeg exposure på min mands ansigt, dvs i mørket og nu fremstår han lyst, og alt der er lysere end ham bliver det man kalder overbelyst, og detaljerne forsvinder her - prøv at se hvordan himlen nu blot er hvid, der er ingen blå bagrund eller hvide skyer.

Billede 1

Billede 1

Billede 2

Billede 2

Og hvad har vi så lært? JO! dér hvor vi vil ha' lys, sætter vi exposure-punktet, og resten af billedet bliver lysere og mørkere med udgangspunkt i hvor lyst eller mørkt exposure-punktet er. Når du har styr på dette, er der kun tilbage at begynde at lege!

 

1. LYS I MØRKET
Jeg kan godt lide at finde steder i mørket, hvor lyset trænger igennem. Det kunne for eksempel være i skoven, hvor træernes kroner skaber mørket. Måske du kan finde et sted, hvor lyset bryder igennem kronerne, og her sætter du fx. ungerne til at lege - det kan give en ret magisk stemning. Sæt exposure på ansigtet, da det er det, vi gerne vil ha' målt lyset efter. Omgivelserne vil nu fremstå mørkere. 

 

2. SMUKKE MODLYSBILLEDER
Tro ikke på dem, der siger, at det er svært at tage modlysbilleder, og at det kræver en masse blitz, og hvad ved jeg. Her er et fif til at tage de smukkeste modlysbilleder, og det er helt enkelt!
Du skal blot være laver placeret end dit motiv, så det er tit sådan noget med 'ned på numsen', igen ;)
Nu får du så dit motiv til at stille sig ind foran lyset, som her er solen, du placerer derefter exposure-punktet på motivet - og så opstår magien. Nu stråler lyset frem bag motivet, og lyset brænder alt, der er lysere, væk. Tit vil der også opstå flare som eksta fine mønstre og stråler i billedet. 
Se hvor lidt der skal til; ingen grund til at frygte modlys mere; leg med det i stedet!

 

3. INDRAM MED MØRKET
Du kan også skabe en ramme om billedet ved at lade dit motiv stå i lyset og så selv trække dig ind i mørket, for eksempel et buskads. Så sætter du exposure på motivet, og den nu mørke forgrund ligner næsten en smuk sort ramme af blade.

 

4. PORTRÆT I SILHOUET
Hvad med at gå all the way med silhouet og lade dit motiv fremstå helt sort og i profil?
Dette kan give en vild effekt. Alt du skal gøre er at ha' lyskilden bag dit motiv - en lav sol er fantastisk - og så sætter du blot exposure-punktet på det lyseste sted, og dine kære er nu som klippet ud af sort papir.

 

5. FIF TIL INDENDØRS
Ønsker du at tage et smukt portræt-billede indenfor, er det rigtig vigtigt at tage dit motiv hen til lyset fra et vindu. Det er vigtigt, at lyset ikke står lige ind på, men at lyset falder lidt blødt. Her kan jeg rigtig godt lide, at lyset kommer fra siden, da det giver en ret dramatisk lys-/skyggevirkning. Prøv at rykke exposure-punktet og se hvad der sker - leg med det!
 

 

REDIGERING!
Mine billeder ser selvfølgelig ikke helt sådan her ud, når de kommer ud af mobilen eller kameraet - men jeg vil sige, at der ikke skal meget til for at underbygge den stemning, du allerede har lavet med lys og mørke. Tit vil det at skrue lidt op for kontrasten få dig meget langt, meeen det kan vi snakke om en anden gang <3

Disse fif er bragt til dig i samarbejde med Telenor, der over de næste 5 uger via deres facebook-side vil give dig en masse værktøjer til at få mere ud af de billeder, du sikkert konstant går og tager. Dette er en kampagne, som jeg hepper så meget på. Der kommer fif og diskussioner - alt sammen om det jeg elsker at lave, nemlig at tage billeder.
Og så kan du endda vinde et familie-shoot med mig, hvis du leger med.

xo Céline