Madskolen i Bolivia... / by Céline

Jeg blev for nyligt spurgt og jeg ville hjælpe med at sprede kendskabet til Madskolen I Bolivia. Et projekt som Meyer og IBIS står bag. Det vil jeg rigtig gerne, for Madskolen i Bolivia, har brug for flere venner!

Her er hvad det handler om:

Langt væk i La Paz i Bolivaa, har udviklingsorganisationen Ibis nemlig startet en madskole og landets første gourmetrestaurant i samarbejde med Claus Meyer. Og Siden april i år har man uddannet sårbare unge mellem 18 og 28 år til kokke, tjenere og iværksættere på byens foreløbigt eneste efter international målestok, ambitiøse restaurant, Gustu. Bolivia har nemlig en stærk lokal madkultur, der lige nu er forsømt til fordel for billigere, næringsfattigere amerikansk mad. Derfor har man fra Ibis og Claus Meyers side kunnet se et kæmpe og nærliggende udviklingspotentiale, der får folk til at mødes, udvikles og næres ved det gode måltid.

Ikke kun for eliten

Selvom restaurant Gustu er en fin restaurant, er det madskolens erklærede formål, at genetablere et bredt kendskab til traditionel boliviansk madkultur og dens rigdomme. Melting Pot Bolivia, en fond der blev startet til formålet af IBIS og Claus Meyer, har som sin overordnede idé at udforske, om man kan ”bekæmpe fattigdom med velsmag som våben.” Derfor får eleverne også hjælp til at etablere selvstændige virksomheder, når de er færdige på skolen, så de på længere sigt kan skabe jobs, udvikling og være ambassadører for det gode måltid.

Om Bolivia og maden

Bolivia er Sydamerikas fattigste land, der på trods af et frodigt klima og en rig kultur er præget af ungdomsarbejdsløshed, sult og fattigdom. Mens 26% af befolkningen – svarende til to millioner mennesker - lider af sult, er 34% af de unge arbejdsløse, og der er behov for at skabe 400.000 jobs om året for at imødekomme befolkningens behov for uddannelse, sundhed og retten til et godt liv.

Du kan læse meget mere om skolen her og følge dem på facebook her