Fif til at tage bedre familiebilleder! / by Céline Hallas

Fængende titel ik?, og det er noget, jeg kommer til at guide dig i de kommende uger i samarbejde med Telenors fotoskole!
For hvis der er noget, jeg har arbejdet intenst med de sidste mange år, så er det at tage billeder af primært min egen familie. Med tiden synes jeg da også, jeg er blevet helt god til det - så her kommer nogle af de ting, jeg har lært!
 

FIF TIL KOMPOSITION
Hvordan et billede er i sin komposition er utrolig vigtig for storytellingen, men det er også meget individuelt hvordan man gør det. Der er dog nogle universelle regler der gør det nemmer for dig at komme igang med at tage bedre billeder og for beskueren at afkode hvad det er du vil sige - og har du først styr på dem, så kan du jo altid bryde dem senere ;)
Her kommer nogle fif jeg synes fungere!

1. DON'T TRY TOO HARD!
Ja den var engelsk, og nu skrev jeg ellers lige på dansk, men det lyder bare så dumt på dansk ;)
Drop at stille familien op som til et andet bryllupsbillede fra kongehuset, hvor alle smiler på den pæne måde. Det bliver næsten altid så akavet og giver let sur stemning, når én kigger den forkerte vej og lille Hans er stukket af! Det, der er sjovt at fange, er naturlige øjeblikke, stemninger og følelser, som vi vil huske, og den slags kan man sjældent gennemtvinge. Så giv slip, slap af og hold kameraet tæt til kroppen og vær parat, for om lidt fanger du det mest magiske billede, fordi det er ægte.


En anden lille ting, jeg har fundet ud af, der virker, er at være tilstede uden at guide, og så pludselig kalde på den, man gerne vil fange blikket af. Helt instinktivt vil personen kigge op og så er det bare om at være parat, for det blik, du får her, er ægte og ikke opstillet. Billedet vil fortælle om den stemning, personen er i, og hvad end det er for en stemning, så er det den, vi er ude efter at fange.


2. KOM 'NED I HØJDEN'
Børn er små, og hvis du vil fange den magi, der tit opstår omkring dem, så må du komme ned i deres højde. Her har jeg den fordel, at jeg kun er 158 cm, og der er efterhånden ikke så langt mellem mig og ungerne. Jeg gør dog stadig tit det, at jeg sætter mig ned på jorden, ned hvor Sienna stadig tit er på opdagelse. Accepter, at du sjældent er særlig køn eller ren at se på, når du tager billeder af børn. Det er altid noget med rumpen i vejret og at kravle rundt på jorden.


3. LINJER I BILLEDET
Første fif om linjer og noget, som jeg holder hårdt på - ta' billedet så det er i vatter! Jeg kan næsten få udslet over en horisont, der er skæv. Det er nok det værste - næst efter et billede hvor fokus ligger forkert, for øjet ved simpelthen ikke, hvordan det skal afkode billedet. Både mit kamera og mit mobilkamera er sat til at vise vaterpas. Så skal jeg ikke bruge så meget energi på at få rette linjer, og den smule, billedet måske skal rettes, kan hurtigt fikses bagefter. Puha, nu kan jeg slappe af og se på det, der egentligt var meningen i billedet.
 


Andet fif om linjer! Vi husker nok alle begrebet om det gyldne snit fra billedkunst i skolen - en matematisk beregning for, hvor vigtige punkter bør ligge i et billede for at opnå harmoni. Det er noget med opmåling i 8. dele og ⅜ dele ind fra hver side. MEN den nemmere metode, og den som både dit kamera og dit mobilkamera også kan guide dig i, er tredjedelsreglen. Her inddeler du (eller kameraet) billedet i 3 lige store dele i højde og brede. Der, hvor linjerne skærer hinanden, er steder, hvor øjet automatisk søger hen, og her bør dit billeds fortælling ligge. Indtil du har styr på denne nemme kompositionregel og selv kan fornemme om den er der, kan du slå et gitter til på dit kamera eller mobilkamera, der kan guide dig - og du kan altid finjustere efterfølgende ved at beskære billedet.

Tredje fif om linjer handler om, hvordan linjer kan være med til at fortælle dit billedes historie. Hvor vi er på vej hen, eller hvor vi kommer fra. Jeg bruger selv disse linjer utroligt meget! Jeg elsker små stier, der forsvinder ud af det ene hjørne i billedet. Det giver en følelse af, at der kan ske noget overraskende udenfor billedet. Jeg elsker også, når man kan se målet i midten af billedet, og at linjerne viser vejen derhen.

20150614_0252 linjer.jpg

4. FRYGT IKKE TOMHEDEN 
Sidste tip omkring komposition er 'frygt ikke tomheden'! Med tomheden mener jeg, at der ikke behøver at være gang i den overalt på billedet. Simpelt er smukt og kan give luft til masser af farver og action. Simpelt kan være en stor ensfarvet flade, måske en væg, en lav horisontlinje så kun himlen er bag ved det, vi gerne vil have i fokus. Men det kan også være en tætpakket blomstereng, hvor emner i fokus stikker op fra.

 

OG NU TIL ET PAR FIF OM SELFIES!
Man kan sige meget om selfies, og en af tingene er "hold nu op de kan gå helt galt" ;)
Jeg vil skynde mig at sige, at jeg ikke er specialist i selfier, men jeg bruger selfies, når jeg vil have et specielt billede af mig selv. Så har jeg også selv kontrol, og det kan jeg godt lide ;)  Samtidigt er det en sjov måde at dokumentere en oplevelse på, og i sådan et tilfælde er det vigtigt at få godt med baggrund med. Her gælder de samme regler som ovenover - så stræk den arm så langt ud som muligt og få det hele med.
Her er, hvad jeg har selv har lært...

1. DEN UNIVERSELLE SELFIE VINKEL
Det er selvfølgelig forskelligt, hvilken vinkel der er ens bedste, men en god guideline er at holde kameraet foran dig også dreje hoved lidt til den ene side. Så ikke lige på (4/4) og ikke i profil (½) med ¾ , så billedet viser dit ansigt lidt fra siden. Hold kameraet lidt højere end dine øjenhøjde - not to much, not to little...  kig i kameraet og ret så lige ryggen og gør halsen lang ;)


2. ALTERNATIVE SELFIES 
Jeg har det bedst bag et kamera og ikke foran - så den måde jeg har valgt at være med i de familiebilleder, som, jeg selv tager, er via min hånd. Nogle gange fotograferer jeg, at jeg holder en af ungerne i hånden, eller jeg tager imod noget, som de giver mig. Men jeg har også lavet en hel serie, hvor jeg holder en af sæsonens vilde blomster i min hånd og fotograferer dem med landskab i baggrunden. Det er en serie, jeg selv er meget glad for, og jeg deler den flittigt på Instagram under hastagget #magicaleverydayflowers
Du kan også vælge at fotografere dine fødder de forskellige steder, du befinder dig. Det behøver ikke at være duckface det hele ;)

3. LYSET
Lyset er meget vigtigt når du skal tage et godt billede og absolut også når det handler om en selfie. Lys kan fremhæve det gode og skjule det mindre gode! Lys i sig selv er et kæmpe studie og derfor venter jeg med det til i næste uge, hvor du vil kunne finde endnu flere fif til bedre billeder her på bloggen. 

Disse fif er bragt til dig i samarbejde med Telenor, der over de næste 6 uger via deres facebook-side vil give dig en masse værktøjer til at få mere ud af de billeder, du sikkert konstant går og tager. Dette er en kampagne, som jeg hepper så meget på. Der kommer fif og diskutioner - alt sammen om det jeg elsker at lave, nemlig at tage billeder. Og så kan du endda vinde, hvis du leger med. Og hvis jeg selv skal sige det, så er det en ret så fed præmie!!